• Divadelné predstavenie "Cirkus Pinka" pri príležitosti MDD

          • Medzinárodný deň detí je sviatok, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Keď sa opýtate detí, čo by chceli na MDD, vo väčšine prípadov to skončí pri nakupovaní nejakých darčekov. Príležitostí pre hmotný darček je po celý rok viac než dosť. Stále však platí, že pre deti je meradlom rodičovskej lásky náš čas či naša pozornosť a  nie nakupovanie darčekov. Kontrolná otázka pre nás samých môže byť, čo si my z našich vlastných osláv pamätáme viac. Konkrétny dar alebo atmosféru, zábavu, ľudí? U väčšiny by pravdepodobne vyhrala atmosféra a vzťahy. Tie si v srdci dokážeme uchovať oveľa dlhšie. Deti sú často obrazom nás dospelých. V ich dušiach ako v malých zrkadlách sa odrážajú naše hodnoty, postoje, radosti či smútok.  Sú to tvárne bytosti, ktoré s obdivom hľadia na náš každý krok a veria, že to, čo urobíme, je len správne. Spoločné zážitky si deti navždy zapamätajú a spomienky na ne budú aj v dospelom veku robiť ich svet krajší.

            Je veľmi pekným zvykom aj na našej škole venovať v tento deň žiakom zážitok, ktorý obohatí  ich  srdiečka, vyčarí úsmev na tváričkách a dojmy z tohto zážitku pretrvajú . Tento rok sme pozvali bábkové divadlo spod Spišského hradu s inscenáciou „Cirkus Pinka“, aby sme spoločne oslávili MDD. Jednalo sa o dojímavý príbeh akrobatky Pinky o tom, aké tenučké je lano medzi úspechom a neúspechom. Nazreli sme spolu pod šapitó očami starej klaunky. Ukázala nám nielen pozlátko zábavy a smiechu, ale aj tvrdej driny akrobatky Pinky v čase, keď tam nie sú diváci. Deti príbeh zaujal, očami hltali krásne bábky a celý dej na javisku. Výkon autorky a hlavnej predstaviteľky pani Ivy Liptákovej bol exelentný, čo ocenili všetky deti v kinosále smiechom a potleskom. Pozitívne emócie boli tým najlepším meradlom záujmu detí z rozprávkového príbehu. Môžeme zaželať nielen naším deťom, žiakom našej školy, ale všetkým deťom, krásny medzinárodný deň detí.

            Mgr. Lýdia Žingorová

          • Fajčenie rozbije srdce

          • 31. máj je vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku. Tento rok sa niesol pod heslom „Fajčenie rozbije srdce“. Aj naša škola sa v tento deň venovala rôznym aktivitám s cieľom informovať žiakov o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v každom veku a chrániť najmä deti a mládež pred aktívnym, ale aj pasívnym fajčením.

            Tento deň sme odštartovali školskou rozhlasovou reláciou, ktorou sme chceli poukázať na škodlivosť tabaku pre naše srdce a iné kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sú jednou z hlavných príčin úmrtí vo svete. Odvážlivci prečítali poučné básničky do školského rozhlasu, ktoré si vypočuli aj ostatní žiaci.

            Ďalšou aktivitou bola interaktívna prednáška pre žiakov II. stupňa. Prednáška bola spojená aj s besedou o závislosti od tabaku, ktorá je dnes najrozšírenejšou a najsilnejšou závislosťou na svete.

            31. máj je vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku. Tento rok sa niesol pod heslom „Fajčenie rozbije srdce“. Pod týmto názvom sa ukrýval už 11. ročníku turnaja v stolnom tenise v spolupráci s  DD v Spišskej Belej.

            Súťažilo sa v dvoch kategóriách deti a dospelí. Pre všetkých zúčastnených čakalo občerstvenie a na výhercov vecné ceny a diplomy. Súťaž pripravila a organizovala Mgr. Miroslava Černáková a určite sa jej touto aktivitou podarilo poukázať na význam zmysluplného trávenia voľného času.

            Veríme, že tabak a cigarety sa nestanú samozrejmosťou v živote našich žiakov, ale práve naopak, že ich budú považovať za hrozbu pre svoje zdravie a zdravie svojich blízkych.

            Mgr. Edita Modlová

          • World Challenge day

          • World Challenge Day je Medzinárodný deň pohybu vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou. Cieľom tohto dňa je zvýšenie verejného povedomia o zdravom životnom štýle založeného na dostatku primeraného pohybu.

            Predposledný májový deň sa žiaci Špeciálnej základnej školy už tradične zúčastnili Medzinárodného dňa pohybu. Športové podujatie organizovalo Centrum voľného času mesta Spišská Belá. Tento ročník sa niesol v znamení hesla „Deň pohybu v našom meste“. Našimi platnými hlasmi na prezenčnej listine sme podporili mesto Spišská Belá v celoslovenskej súťaži  Challenge Day. Cieľom športovej akcie bolo zapojiť sa do ľubovoľných pohybových aktivít zvyšujúcich pulzovú frekvenciu v nepretržitom trvaní minimálne 15 minút. Rovnako aj formovať uvedomelosť a nadšenie pre zdravý a aktívny životný štýl. Ako miesto konania sme zvolili multifunkčné ihrisko. Žiaci sa zapojili do zábavno–športových  aktivít a pohybových hier (lavína, koza, fúrik, vláčik), prekonávanie slalomovej dráhy s tenisovou raketou a loptičkou, behy z rôznych polôh i preťahovanie lanom. Pohybu doprialo aj teplé slnečné počasie.

            Mgr. Mária Karašová

          • Cvičenie v prírode a sezónne činnosti

          • Teplé a slnečné počasie je ideálna doba na pobyt na čerstvom vzduchu. Cvičenie v prírode prináša mnoho výhod v oblasti fyzického, psychického i duševného zdravia. Pobyt a cvičenie na čerstvom vzduchu priaznivo pôsobí aj na náš imunitný systém. V utorok 29. mája sa naši žiaci zúčastnili posledného Cvičenia v prírode a sezónnych činností v tomto školskom roku. Žiaci spolu s učiteľmi absolvovali pešiu turistiku do neďalekej obce Krížová Ves. Naším cieľom bolo tento deň stráviť pobytom i oddychom v  prírode v letnom období.  Okružnou turistikou sme sa zastavili v Belianskych kúpeľoch. Žiaci mali v areáli kúpeľov možnosť vidieť vysokú zver (srny, jelene a srnky ), divé prasa a tiež kone. Tento deň sme si spríjemnili terénnymi a kolektívnymi hrami, ktoré pozitívne pôsobia na sociálny a duševný rast žiakov. Žiaci variantu C vykonávali pohybové aktivity, v rámci ich možností, na multifunkčnom ihrisku školy. Športovej akcii doprialo krásne slnečné  počasie. 

            Mgr. Mária Karašová

          • Týždeň modrého gombíka

          • Už po 14. rok organizuje UNICEF Slovensko verejnú zbierku pod názvom Týždeň modrého gombíka. Cieľom zbierky ja zabezpečiť humanitárnu pomoc deťom na Ukrajine, ktoré žijú v konfliktných oblastiach. Celá zbierka sa nesie heslom „Pre každé dieťa, detstvo“, čím sa upozorňuje na skutočnosť, že konflikt berie deťom nielen materiálne veci, domovy, školy, ale hlavne im berie detstvo, ktoré si zaslúžia.

            Aj naša škola sa opätovne zapojila do tejto úctyhodnej aktivity. I napriek tomu, že naši žiaci pochádzajú zo sociálne slabších rodín, a často krát sa aj oni musia v mnohých veciach uskromniť, tak myšlienka pomôcť iným deťom ich veľmi nadchla. Spoločne sa nám podarilo nazbierať 28,01€, i keď to nie je veľa, veríme, že týmto deťom aspoň z časti vrátime kúsok ich detstva, na ktoré majú právo.

            Ivana Oravcová

             

          • Evička nám ochorela

          • Zdravie je pre nás všetkých prvoradou hodnotou. Závisí od neho kvalita  budúceho života, možné sprievodné ochorenia a aj celková dĺžka života. Pestovanie zdravia človeka je dôležité od útleho detstva. Výchovou detí na školách k zdravému životnému štýlu učíme žiakov návykom, ktoré v nich zostanú zakorenené a budú z nich čerpať po celý svoj život.

            Projekt „Evička nám ochorela“ prebieha v materských školách u detí vo veku 5-6 rokov. Naša špeciálna základná škola sa už tradične zúčastňuje tohto projektu. Tento rok sa projektu zúčastnili žiaci II. A triedy.

            Cieľom projektu je primeraným spôsobom formovať zdravotné uvedomenie detí. Podporovať u nich zmysel pre ochranu zdravia a zdravia iných osôb. Hravou formou zvýšiť úroveň poznatkov i praktických zručnosti detí v oblasti poskytovania prvej pomoci, rozvíjať pozitívny vzťah detí k otázkam zdravotnej výchovy z hľadiska zodpovednosti za svoje zdravie, predchádzať úrazom a ochoreniam detí. V rámci projektu prostredníctvom tematických okruhov vedieme deti, aby zamerali svoju pozornosť na vlastné zdravie, možnosti prevencie a na prvú pomoc pri drobných zraneniach. V deťoch sa hravou formou odbúrava strach a panika z krvi, drobných poranení a chorôb. Deti sú adekvátne k svojmu veku pripravované na zvládnutie každodenných situácií ohrozujúcich ich zdravie. Celý školský rok sa deti spoločne s triednou učiteľkou pripravujú v jednotlivých okruhoch na záverečnú prehliadku zdravotnej výchovy na celookresnej zdravotníckej súťaži, ktorá sa konala 31.5.2018 v MŠ Možiarska v Kežmarku. Naše deti v trojčlenných družstvách spoločne s ostatnými deťmi prechádzali jednotlivé stanovištia, kde prezentovali svoje nadobudnuté vedomosti, a tak postupne získavali jednotlivé písmená tajničky, ktorú v závere úspešne vylúštili. Odmenou im bol diplom a malé pozornosti od Červeného kríža, ale to najdôležitejšie bol pocit, že naši žiaci sú pripravení na zvládnutie každodenných situácií.

            Mgr. Lýdia Žingorová

          • Vyšehradský slávik IV.

          • Hudba je maľbou, na ktorú sa pozeráme ušami a je jedným z najlepších prostriedkov k prebudeniu citov. Prostredníctvom hudby a tanca môžeme vyjadriť svoje pocity a emócie. Hudba je dôležitou súčasťou každého z nás a sprevádza nás na každom kroku. Je aj dôležitou zložkou vo výchovno-vzdelávacom procese u žiakov so zdravotným znevýhodnením. Pomocou hudby, spevu a tanca sa rozvíja osobnosť týchto detí a je veľmi dôležité rozvíjať u nich spevácky a tanečný potenciál.

            Ukážku hudobných a tanečných výkonov sme mali možnosť prezentovať na významnej speváckej súťaži Vyšehradský slávik IV., ktorá sa konala v Poľskej republike v meste Nowy Sacz v špeciálnom edukačnom stredisku Márii Grzegorzewskiej. Naši žiaci svoj talent predviedli v štyroch hudobných ukážkach, ktoré si pripravili pod vedením učiteľky Mgr. Miroslavy Černákovej a pedagogickej asistentky Ivany Oravcovej. V súťaži sme sa umiestnili na krásnom druhom mieste. Umiestnenie nás veľmi teší a je výsledkom práce a usilovnosti všetkých zúčastnených.

            Ivana Oravcová, Mgr. Miroslava Černáková

          • S vďakou našim mamám

          • „Mama, mamka, mamička...“ azda najkrajšie oslovenie, aké môžeme žene vysloviť. Týmito slovami vyjadrujeme nielen úctu, obdiv, ale aj vďaku každej žene - matke. „S vďakou našim mamám“, je názov X. ročníka krajskej kreatívnej súťaže, ktorú organizuje Špeciálna základná škola v Kežmarku v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom. Výstava žiackych prác sa konala od 30. apríla do 10. mája 2018. Práce žiakov si tak mohli prísť pozrieť nielen žiaci a učitelia, ale aj široká verejnosť a hlavne mamky, ktoré boli inšpiráciou pre celú súťaž a ktorým bola venovaná.

            Svoju kreativitu a tvorivosť v tejto súťaži predviedli aj žiaci našej školy. Žiačka Barbora Horváthová obdŕžala od organizátorov súťaže vecnú cenu a naša škola pamätný list.

            Poďakovanie patrí žiakom, ktorí sa zapojili do súťaže svojou kreatívnou tvorbou a pedagógom, ktorí ich viedli danou témou.

            Mgr. Edita Modlová

        • Týždeň modrého gombíka
          • Týždeň modrého gombíka

          • Tohto roku sme sa opätovne zapojili do aktivity UNICEFu Slovensko “Týždeň modrého gombíka”. Napriek tomu, že  žiaci našej školy toho nemajú veľa, nakoľko sa jedná o rómskych žiakov pochádzajúcich zo skromnejších pomerov, myšlienka pomoci iným deťom ich veľmi nadchla. Spoločne sa nám podarilo nazbierať 37,62 eur a veríme, že i keď  nejde o veľkú sumu, pomôže dobrej veci.

                                                                                                                                                                                                          Ivana Závacka

          • Vyznanie mestu

          • Mesto Spišská Belá, mesto ako každé iné, no pritom niečím výnimočné. Výnimočné najmä svojou históriou, kultúrnymi pamiatkami a renesančným Kaštieľom Strážky. Túto výnimočnosť sa snažili vyzdvihnúť aj žiaci Špeciálnej základnej školy pod vedením uznávaných umelcov prostredníctvom celoročného projektu, ktorý sa niesol v znamení nášho mesta. Cieľom projektu bolo upriamiť pozornoť na historické dominanty mesta Spišská Belá a hradby Kaštieľa Strážky.

            Vernisáž pod názvom „Vyznanie mestu“ bola ukončením celoročného projektu „My a naše mesto“. Aukcia bola vyvrcholením práce umelcov, ich malých pomocníkov a celého sprievodného ansámblu v roli učiteľov.

            Tak, ako povinná školská dochádzka sa symbolicky končí desiatym ročníkom školskej dochádzky, tak i tento rok, bol desiatym v poradí organizátorov podujatia.  Organizátori si týmto vyslúžili svoj symbolický diplom, kde obstáli a úspešne obhájili svoju trpezlivosť, pracovitosť a vytrvalosť. Hlavným hnacím motívom do každého roku je a bolo nadšenie z „krásna“ a ľudí, ktorí sa na celom projekte podieľajú, vytvárajú ho a organizujú. Výsledkom niekoľko týždňového snaženia a tvorby žiakov boli umelecké obrazy a trojrozmerné keramické objekty inšpirované kultúrnymi, historickými a prírodnými dominantami nášho mesta. Dražba umeleckých výtvorov sa prvýkrát konala v galérii Kaštieľa v Strážkach. Piatkový večer by mohol mať prívlastky ako pompézny, vzrušujúci a hlavne štedrý. Finančný výťažok z dražby poputuje pre občianske združenie „Zlatá  rybka“, ktoré vzniklo pri Špeciálnej základnej škole v Spišskej Belej, a pomáha deťom so zdravotným a sociálnym znevýhodnením.

            Ďakujeme celému občianskemu združeniu „Zlatá rybka“,  primátorovi  mesta Spišská Belá JUDr. Štefanovi Bieľakovi, ktorý podujatie zastrešuje. Veľká vďaka patrí textárovi, výtvarníkovi a skladateľovi Vladovi Krauszovi a keramikárovi Petrovi Smikovi za ochotu pracovať s deťmi s mentálnym postihnutím a schopnosť spoločne s nimi zhmotniť do farieb, obrazov a keramiky z umeleckej perspektívy mesto Spišská Belá. Ďakujeme tým, ktorí vedú slabších a menších k poznaniu a tvorbe, akým je pedagogický zbor, ale i tým, ktorí príjmu pozvanie a finančne prispejú na dobrú vec.

            Mgr. Mária Karašová

        • Vyšehradský slávik III.
          • Vyšehradský slávik III.

          • Tak ako každý rok, ani tento nebol výnimkou. V mesiaci máj sme sa s deťmi opäť zúčastnili speváckej súťaže - „Vyšehradský slávik III. “. Táto akcia bola o speve a konala sa v Poľsku – v Nowom Saczi. Súťaže sa zúčastnili žiaci našej školy. Vystúpili so štyrmi  pesničkami – jednou detskou pesničkou od Fíha tralala a ďalšími troma modernými pesničkami s názvami – Ta ne, Jabĺčko  - od slovenskej speváčky – Kristíny a ako tretia pesnička – Spolu – od slovenského speváka- Adama Ďuricu. Na súťaži sa zúčastnili žiaci VIII.B a I.A triedy. Získali sme dve ocenenia, čo nás veľmi potešilo. Tejto súťaže sa zúčastnime aj na budúci školský rok a už teraz sa veľmi tešíme.

                                                                                                                                                                                   Ivana Závacka

          • Týždeň s knihou a mestom

          • “Ak chceš byť dokonalý, predaj všetko, čo máš, a rozdaj chudobným…”. Týmto výrokom sa inšpiroval a riadil počas života patrón mesta Spišská Belá Sv. Anton Opát. Poukazuje predovšetkým na to, ako si ľudia môžu navzájom pomáhať prostredníctvom rôznych foriem. Jednou takou je aj pomoc, napredovanie, vzdelávanie a odhodlanie. To sú vlastnosti, s ktorými sa človek narodí, ale môže sa ich naučiť a spoznať i čítaním.

            Stáva sa už tradíciou, že aj na našej škole sa každoročne zapájame do týždňa hlasného čítania. Tretí aprílový týždeň sa niesol v znamení mesta Spišská Belá. Prostredníctvom projektu, „Týždeň s knihou a mestom“, žiaci získali nové poznatky a vedomosti o našom meste. Pomocou čítania príbehov, rozprávok, básní a piesni sa žiaci oboznámili s históriou mesta, významnými osobnosťami, historickými dominantami mesta a blízkeho okolia. Výsledkom projektu bola spoločná práca žiakov a zhrnutie informácií o meste Spišská Bela, tvorba prezentácie a mapy mesta.

            Mgr. Lucia Pardusová

        • Divadelné predstavenie Polepetko
          • Divadelné predstavenie Polepetko

          • Dňa 30.05.2017 sa žiaci našej školy zúčastnili na divadelnom predstavení detskej rozprávky o Polepetkovi, ktorú im zahralo divadlo Etudy z Kendíc. Prostredníctvom predstavenia mohli spoločne s Polepetkom, ktorého otec vyslal do sveta hľadať si nevestu a zažiť plno zaujímavých dobrodružstiev. Na ceste za svojou nevestou sa stretli so zbojníkom Zubadlom, kráľovskými strážami, kuchárom, či samotným kráľom.  Na koniec sa Polepetko spriatelil s princeznou Pletanou, ktorú si zobral za ženu. Celé predstavenie bolo plné zaujímavých nápadov s množstvom humoru, pesničiek a živou hudbou. Záver  nám opäť potvrdil, že láska dvoch mladých ľudí je dôležitejšia ako bohatstvo a peniaze.

                                                                                                                     

                                     Bc. Veronika Simoníková

          • My a naše mesto

          • Mesto Spišská Belá je malebné podtatranské mestečko, v ktorom sa nachádza mnoho historických objektov a kultúrnych pamiatok. K mestu bola pričlenená susedná obec Strážky, ktorej dominantou je renesančný kaštieľ s priľahlým anglickým parkom a gotický kostol sv. Anny so zvonicou. Pohladenie oka a duše v objekte Kaštieľa v Strážkach zažili žiaci a učitelia Špeciálnej základnej školy v Spišskej Belej, prostredníctvom celoročného projektu, ktorý sa realizoval pod záštitou primátora mesta Spišská Belá JUDr. Štefana Bieľaka. Cieľom projektu „My a naše mesto“ bolo spoznať a oboznámiť sa s historickými a kultúrnymi dominantami mesta Spišská Belá.

            Súčasťou celoročného projektu bol čiastkový projekt “Kaštieľ Strážky a jeho tajomstvá“. Kaštieľ Strážky je nádhernou historickou súčasťou nášho mesta, a preto si zaslúži, aby sme mu venovali pozornosť.

            Spoznať históriu kaštieľa, naučiť sa v jeho priestoroch vnímať umenie, bolo spojené s prvým vzdelávacím programom Kaštieľ v premenách času, prostredníctvom ktorého lektor oboznámil žiakov s históriou a architektúrou kaštieľa, kostolom sv. Anny a zvonicou v Strážkach, ktoré aj navštívili. Výskedkom vzdelávacieho programu bol spoločný projekt, ktorý zahŕňal súhrné informácie o výstavbe kaštieľa, jeho renovácií a iné zaujímavosti kaštieľa.

            Ďalšou súčasťou projektu bol program tvorivých dielni pod názvom Farby dúhy, ktorý bol zameraný na experimentovanie s farbami, čo bolo zaujímavé a žiakom prinieslo nové poznatky a skúsenosti.

            Prostredníctvom projektu žiaci absolvovali tvorivé dielne pod názvom Strom je veľký dom. Hravou formou sa žiaci oboznámili so životom stromu a jeho obyvateľmi. Výtvarnou technikou - suchá ihla vytvorili strom, ktorý natreli vrstvou farby a pretlačili na výkres. Stromy dotvorili odtlačkami drobných predmetov rôznych farieb.

            Babičkina škola, to je názov ďalšieho programu tvorivých dielni. Každú domácnosť zdobí malý alebo väčší koberec, ich tkanie bolo bežnou súčasťou života ľudí na vidieku. Na nevšednej hodine v tvorivom ateliéri v kaštieli sa žiaci pozreli na kúsok z nej a zoznámili sa s technikou tkania. Vyskúšali si tkanie kobercov na malých krosnách, čo bolo pre žiakov obohacujúce a prinieslo veľa radosti. 

            Pozitív a negatív. Čo znamenajú tieto dve slová? Niekedy hovoríme dobrým veciam, že sú pozitívne a zlým, že sú negatívne. Majú niečo spoločné s výtvarným umením? Pozitív a negatív je názov programu tvorivých dielní, ktoré žiaci absolvovali ako súčasť projektu Kaštieľ Strážky a jeho tajomstvá. Žiaci začali tvoriť obkreslením ruky, vytvorili maketu, teda negatív. Výtvarnou technikou – tupovaním vznikol pozitív jej tvaru. Precvičili si strihanie a následné preklápanie tmavej makety hmyzu na biely podklad, lepenie a zrkadlové otáčanie tvaru.

            Zúčastniť sa vzdelávacích programov a tvorivých dielní pod vedením lektorov SNG Kaštieľa Strážky bolo zaujímavé. Posunuli žiakov za hranice toho, čo môžu deti so zdravotným a sociálnym znevýhodnením vidieť, zažiť a dokázať. Žiaci sa stretli s menej tradičnými technikami výtvarného umenia v udržiavaných krásnych priestoroch kaštieľa. Tým sme ukončili jeden z čiastkových  projektov Kaštieľ Strážky a jeho tajomstvá.

            Mgr. Edita Modlová

        • Výstava prác zo záujmových činností.
          • Výstava prác zo záujmových činností.

          • „Umenie je najvyššia radosť, ktorú človek dáva sám sebe.“

                                                                                                                                                                                                Karl Max

            Radosť z umenia mohli zažiť aj žiaci našej školy počas celého školského roka v záujmových útvaroch Tvorivý svet, Šikovníček a Nádejní umelci. V rámci nich zhotovovali kreatívne výrobky z hliny, papiera, drôtu, korálok, látky, vlny a odpadového materiálu. Výstavu zdobia rôzne zvieratká, kvety, bižutéria, nádoby a srdiečka. Žiaci vyrobili i pomôcky pre ťažko postihnutých žiakov, ako čísla a písmená z látky, či pomôcky na priraďovanie farieb. Kreatívne výrobky žiakov z týchto krúžkov si môžu pozrieť aj ich spolužiaci prostredníctvom výstavy, ktorú si pre nich pripravili.

                                                                                                                                                               Bc. Veronika Simoníková

          • Účelové cvičenie

          • Posledný deň pred veľkonočnými sviatkami sa žiaci 5. až 9. ročníka Špeciálnej základnej školy zúčastnili účelového cvičenia. Miestom realizácie bolo futbalové ihrisko v Strážkach, prímestskej zóne mesta Spišská Belá, kam sa žiaci spolu s pedagógmi presunuli pešou chôdzou. Žiaci si zopakovali základné pravidlá bezpečnosti pri pešej turistike. Hlavným cieľom tejto školskej činnosti, bolo osvojiť si vedomosti, zručnosti a návyky z učiva „Ochrana života a zdravia“, konkrétnejšie „Riešenie modelových situácií civilnej ochrany i zdravotnej prípravy“. Celý presun bol spätý s opakovaním si základných pravidiel bezpečnosti a pohybu na cestných komunikáciách. Žiaci vzdelávaní vo variante C navštívili Belianske kúpele, kde ich pobyt v prírode bol obohatený o atrakciu pozorovania zvierat v ohrade. Vďaka kladnému prístupu žiakov a pedagógov bol cieľ splnený. Podarilo sa tým dosiahnuť i zmysel takto profilovaných činností v podobe pohybu a pobytu žiakov v prírode. Celá akcia bola  obohatená terénnymi a kolektívnymi hrami, ktoré pôsobia povzbudzujúco na socializačný i duševný  rast všetkých zúčastnených. Celej školskej akcii prialo slnečné  jarné počasie.

            Mgr. Mária Karašová

          • Šťastný a sladký život

          •                             „Včelárstvo sa podobá na čítanie krásnej knihy, ktorá sa každou stránkou stáva zaujímavejšou a napínavejšou.“                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Z. Gravenhorst

            Do takejto knihy mali jedinečnú možnosť nahliadnuť i žiaci  našej školy v celoročnom projekte, Život vo včeľom kráľovstve. Počas celého školského roka sme obracali stránku po stránke, v ktorých sa žiaci dozvedeli viac o fascinujúcom živote včiel, o ich magickom kráľovstve.

            Vyvrcholením celoročného projektu bol 9. ročník vernisáže a dražby „Šťastný a sladký život“. Žiaci si upevňovali a rozvíjali už nadobudnuté vedomosti počas celého školského roka v tvorivých dielňach a v záujmovom útvare, Nádejní umelci. Modelovali, tvarovali, spájali hlinu a zdobili réliefy vtláčaním a vrypom pod odborným vedením keramikára Petra Smika. Výsledkom ich snaživej práce boli úžitkové predmety, ako čajníky, šálky, hrnčeky, fľaše na medovinu, nádoby na med, dózy na medovníky. Tieto kreatívne a umelecké diela boli vystavované a vydražené na vernisáži 28. apríla 2017 v Galérii u anjela v Kežmarku. Stretli sa tu priatelia školy, medzi ktorých patrí i primátor mesta Spišská Belá JUDr. Štefan Bieľak, ktorý nás svojou prítomnosťou aj tento rok potešil.                                                                  Celá vernisáž a dražba sa niesla v duchu príjemnej atmosféry a svojím spevom očarila prítomných hostí Ivanka Závacka. Celú akciu moderoval Marcel Hanáček. Výťažok z dražby pôjde OZ Zlatá rybka pri Špeciálnej základnej škole v Spišskej Belej,  ktorého cieľom  je plniť želania detí s mentálnym a kombinovaným postihnutím.

            Ďakujeme tým, ktorí sa podieľali na príprave tohto podujatia, všetkým zúčastneným ale  aj tým, ktorí mali ochotu pomôcť deťom, ktoré to najviac potrebujú.

                                                                                                                                                                                       Bc. Veronika Simoníková

          • Školské kolo v prednese poézie a prózy

          • Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš“

            Kniha je nekonečná studnica poznania a bádania. Je priateľom človeka, jeho radcom a spoločníkom. Otvára nám svet fantázie, predstav a pocitov. Do tohto imaginárneho sveta nás vtiahli a opäť nám ho priblížili žiaci Špeciálnej základnej školy v Spišskej Belej počas školského kola v prednese poézie a prózy v mesiaci marec, ktorý je venovaný knihám a nesie so sebou prívlastok Mesiac kníh.

            Vybraní žiaci svoju odvahu recitovať predviedli pred učiteľským zborom, rodičmi, spolužiakmi a hlavne porotou, ktorá naozaj zodpovedne vybrala tých najlepších. Súťaž nám spríjemňovali nielen odvážni jednotlivci svojim prednesom, ale aj žiaci speváckeho krúžku, ktorí nám zaspievali.

            Školské kolo literárnej súťaže sa ukončilo vyhlásením víťazov, odovzdaním diplomov, cien a povzbudivými slovami pani riaditeľky PaedDr. Renáty Smoroňovej. 

            V poézii 2. - 4. ročník bolo umiestnenie:
            1. miesto: Alex Poleš
            2. miesto: Ján Hangurbadžo
            3. miesto: Natália Čupová

            V poézii 5. – 9. ročník bolo umiestnenie:
            1. miesto: Natália Kováčiková
            2. miesto:  Mária Hangurbadžová
            3. miesto:  Lucia Hangurbadžová

            V próze 2. – 4. ročník bolo umiestnenie:  
            1. miesto:  Štefánia Šibríková
            2. miesto: Ladislav Škop
            3. miesto: Daniela Čonková

            V próze 5. – 9. ročník bolo umiestnenie:
            1. miesto: Kristína Mirgová
            2. miesto: Zdenka Červeňaková
            3. miesto: Nikolas Hangurbadžo

            Blahoželáme výhercom a ďakujeme všetkým zúčastneným! Zároveň ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tejto súťaže.

            Mgr. Lucia Pardusová
                                                                                                                                                       

    • Kontakty

      • Špeciálna základná škola
      • +421 052 45 914 90 +421 052 78 964 15 +421 907 942 256
      • Zimná 21 059 01 Spišská Belá Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje