• Vojaci očami detí

          • Vo výtvarnej súťaži Vojaci očami detí za našu školu boli ocenení:

            Hangurbadžová Simonka (16 rokov), Gabčo Marcel (6.B - Ľubica), Poleš Dominik (7.B), Čonková Petra (5. ročník), Hangurbadžová Petra (16 rokov), Hangurbadžová Vanesa (4.A)

            GRATULUJEME! 🙂

            Všetky výherné práce budú vystavené v budove hasičskej zbrojnice.

          • Beseda: Šikane - nie!

          • V rámci koordinátora prevencie drogových závislostí a iných sociálno-patologických javov sme dňa 10.05.2023 privítali na našej škole pani Mgr. Maďarovú z CPP Kežmarok v rámci besedy zameranej na šikanovanie. Jedná sa o často používané slovo, ktorého význam je však neraz nejasný a schovávajú sa pod neho aj formy násilia, ktoré šikanou nie sú. Základným vymedzením je to, že sa jedná o násilie – môže byť fyzické alebo psychické, ktoré je opakované, ide o úmyselné ubližovanie, často je prítomný nepomer síl. Šikanou môže byť napr. bitka, nadávky, urážky, ponižovanie, vyhrážanie ... no rozdiel oproti „ublíženiu“ je v tom, že sa jedná o opakovaný jav. Čo sa týka nepomeru síl, ten nemusí byť daný len počtom osôb, ale napr. aj fyzickou, mentálnou alebo inou prevahou. Šikanou tiež môže byť dlhodobá ignorácia. Šikanovanie je zneužívanie sily a právomoci, je to forma agresie, nie len v školskom prostredí, ale aj v online priestore. O tom, že táto problematika je stále aktuálna, svedčil aj záujem žiakov o túto tému. V záverečnej časti besedy sa žiaci oboznámili aj s právnymi dôsledkami agresivity a šikanovania.


            Mgr. Monika Adamcová

          • Projekt - Evička nám ochorela 

          • MŠ - Možiarska, Kežmarok 

            Naši žiaci sa projektu zúčastnili 23. 05. 2023. Úlohou detí bolo prechádzať jednotlivé stanovištia, kde si zopakovali a doplnili vedomosti o ľudskom zdraví (ako ošetrit rany, čo všetko patrí do lekárničky, čo jesť aby sme boli zdraví, ako zavolať na tiesňovu linku, podanie prvej pomoci). Deti za svoju šikovnosť na každom stanovišti získali ako odmenu nálepku do svojho denníčka, ktorý dostali na začiatku realizácie aktivít. Deti zvládli úspešne všetkých 10 stanovíšť. Na záver dostali diplom a zubnú pastu.  

            Stanovišťa: 

            1. Čo máme v lekárničke

            2. Bylinková záhrada 

            3. Krvinky 

            4. Zdravé zuby

            5. Zavolajme pomoc

            6. Ošetrenie odrenín 

            7. Prvá pomoc 

            8. Zmyslové orgány

            9. Orgány v ľudskom tele

            10. Zdravá výživa 

          • Poliaci, Česi a my zo Spišskej Belej, spoločne k zdraviu i priateľstvu

          • Už je to nejaký čas, kedy sa Špeciálna základná škola v Spišskej Belej, ktorú navštevujú deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zapojila do medzinárodnej spolupráce škôl v rámci projektu „Be healthy, be
            fit“ podporeného Medzinárodným Vyšegradským fondom. Spoločnosť nám robila Publiczna Szkola Podstawowa v Radome (Poľsko) a Vyšší odborná škola zdravotnická Trutnov - Červený Kostelec. Len pripomeniem, že cieľom projektu bolo priblížiť žiakom tému zdravého životného štýlu formou zážitkových workshopov, spoznať bližšie kultúru susedných krajín a vytvoriť partnerstvo medzi školami v krajinách V4. V novembri minulého roka sme sa zúčastnili v zostave dvaja učitelia a piati žiaci prvého stretnutia partnerskej školy v Radome (Poľsko), no a vo februári tohto roku sme vycestovali na druhé stretnutie organizované školou v Červenom Kostelci (Česko).
            Z oboch stretnutí sme si odniesli nové zážitky, vedomosti, priateľstvá... Aj na základe týchto skúseností sme zorganizovali posledné podujatie u nás v Spišskej Belej v dňoch od 24.-25.04.2023, v Špeciálnej základnej škole na Zimnej ulici č. 21. Možno že ju niektorí z vás aj poznáte. Všetko to vypuklo v pondelok 24.04.2023 hneď z rána o 9:00, kedy riaditeľka školy PaedDr. Renáta Smoroňová privítala učiteľov a študentov z Čiech a Poľska za prítomnosti primátora mesta Spišská Belá Ing. Mgr. Petra Ziburu. Následne sa hostia mali možnosť oboznámiť formou prehliadky, čo všetko škola ponúka pre vzdelávanie a výchovu žiakov so špeciálnymi potrebami. Program, ktorého sa zúčastnili aj žiaci našej školy ďalej pokračoval debatou „Stop drogám“ s expertom na problematiku závislosti v miestnom Face clube, hodinou Jógy pre učiteľov a florbalovým turnajom. Pondelkový program zavŕšil v popoludňajších hodinách nami organizovaný Food festival v neďalekom Kežmarku, kde si školy pripravili na ochutnávku studené pokrmy zo Slovenska, Čiech a Poľska. O úvod podujatia sa postaral ľudový súbor Malička muzička zo Spišskej Belej. Potom sa už len jedlo a tancovalo až do konca. Hlavne žiaci, ktorí si to ruka v ruke spoločne užívali asi najviac. Verte mi, že ich bolo potom ťažko dostať domov do postele. Na druhý deň sme mali pred sebou posledný deň nášho spoločného projektového stretnutia. Čakal nás Workshop -Práca s hlinou a aquapark. Zrazu sme sa ocitli v Hôrke pri Poprade v ateliéri keramikára Petra Smika, ktorý nám ukázal ako pracovať s hlinou. Každý z prítomných žiakov a učiteľov si mal možnosť pod jeho vedením vyrobiť malý hrnček, ktorý mu po vypálení a glazovaní zašleme na adresu jeho školy v Česku a Poľsku. Možno raz, keď z neho bude popíjať, mu bude pripomínať všetko krásne čo u nás zažil, či už nové poznatky, pekné momenty alebo tváre priateľov, ktoré mal možnosť spoznať aspoň na chvíľu. My zo Spišskej Belej pevne dúfame, že sa ešte niekedy uvidíme... Bolo nám s nimi dobre. A kto vie? Možno pri ďalšom podobnom projekte. Dobrých partnerov do projektu by sme už mali...

            Igor Svat

          • ČÍTAJME SI…

          • V krásny slnečný pondelok 22. mája 2023 o 8:00 sme symbolicky odštartovali 5 hodinový čitateľský maratón do ktorého sa zapojilo 62 žiakov našej školy.  Cieľom tejto akcie je pritiahnuť k čítaniu viac detí, poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa, podporiť ich fantáziu, prehĺbiť vnímavosť a predstavivosť. Podľa organizátora tohto podujatia Linky detskej istoty patrí čítanie medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka a má pozitívny vplyv aj na jeho psychiku. Čítanie vytvára priestor pre tvorivosť, pomáha poznávať hodnoty a rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a obohacuje slovnú zásobu, čím podporuje aj sebavedomie detí.

            Mgr. Andrea Krauszová

      • Kontakty

        • Špeciálna základná škola
        • +421 052 45 914 90 +421 052 78 964 15 +421 907 942 256
        • Zimná 21 059 01 Spišská Belá Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje