• Poliaci, Česi a my zo Spišskej Belej, spoločne k zdraviu i priateľstvu

          • Špeciálna základná škola v Spišskej Belej, ktorú navštevujú prevažne deti so špeciálnymi potrebami sa tento rok zapojila do medzinárodnej spolupráce škôl v rámci projektu „Be healthy, be fit“ podporeného Medzinárodným Vyšegradským fondom. Spoločnosť nám robila Publiczna Szkola Podstawowa v Radome (Poľsko) a Vyšší odborná škola zdravotnická Trutnov. Cieľom projektu je priblížiť žiakom zdravý životný štýl formou zážitkových workshopov, spoznať bližšie kultúru susedných krajín a vytvoriť partnerstvo medzi školami v krajinách V4. V prípade našej školy by sme kľudne mohli pridať aj socializáciu žiakov v cudzom prostredí. Myšlienka, že sa žiaci našej školy, ktorí žijú izolovane od majority, pozrú niekam ďalej ako 10 km od vlastného domu nás napĺňa nádejou, že im to pomôže rozšíriť si vlastné obzory a snáď posunie v budúcnosti niekam preč zo začarovaného kruhu. V dňoch od 07.11.2022 do 10.11.2022 sme sa dvaja učitelia a piati žiaci zúčastnili prvej návštevy poľskej školy v Radome. Škola pripravila bohatý a zaujímavý program. Zúčastnili sme sa športovej olympiády, výučby tanca pod vedením inštruktora v tanečnom štúdiu, návštevy miestneho múzea, prehliadky mesta Radom. Navštívili sme primátora mesta, odkiaľ deti odišli s úsmevom a darčekmi na pamiatku. Spoločne sme hľadali symboly mesta Radom a následne vyriešili tajničku. Počas zdolávania úloh a hľadania symbolov boli žiaci rozdelení do troch skupín. Každú skupinu tvorili žiaci zo slovenskej, poľskej a českej školy. Naši žiaci sa rýchlo začlenili a ani komunikačná bariéra im nerobila problém, pri nadväzovaní nových priateľstiev. Na záver sme boli účastní na workshope „Mindfullness“, ktorý sa zakončil spoločnými kreatívnymi projektovými aktivitami zameranými na zdravý životný štýl. Bolo príjemné vidieť, ako sa naši žiaci rýchlo začlenili medzi žiakov z iných krajín aj napriek rasovej a čiastočnej jazykovej bariére. V tomto prípade vyhrala túžba po novom kamarátstve a možno zvedavosť spoznať niekoho, kto žije v inej krajine a hovorí iným jazykom. Zážitky, ktoré sme získali nám ostanú v pamäti ešte dlho. Žiaci si vymenili kontakty a veríme, že aj najďalej pomocou komunikačných sieti budú v kontakte a ich priateľstvá sa budú rozvíjať. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu školy v Trutnove (Česko), ktorá nás čaká vo februári 2023. No a potom v apríli 2023 hostíme českú a poľskú školu v našej Špeciálnej základnej škole v Spišskej Belej zasa my. Ale o tom až nabudúce... Držte nám palce...

            Mgr. Igor Svat, Mgr. Eva Dragošeková
            Špeciálna základná škola

          • Týždeň ovocia a zeleniny - vitamíny každý deň 17. 10. – 21. 10. 2022

          • Hovorí sa, že zdravie máme len jedno. Počas týždňa ovocia a zeleniny, sme si opäť pripomenuli nevyhnutnosť zaradenia ovocia a zeleniny do nášho každodenného jedálnička. Pripravili sme si chutné, šaláty, polievky, ovocné misy. Výtvarné práce svedčia o obľúbenosti ovocia u detí, na ktorých nechýbali jablká. Vedeli ste, že jedno jablko denne pomáha lepšej výkonnosti našej pamäti? Jablko totiž obsahuje látky, ktoré povzbudzujú našu pamäť k činnosti. Na svete existuje viac ako 7 000 druhov jabĺk. Ak by ste chceli ochutnať všetky odrody, museli by ste nasledujúcich 20 rokov ochutnať každý deň jednu odrodu. Jablká na vode plávajú, pretože obsahujú viac ako 25% vzduchu. Polovica všetkých listnatých stromov na svete sú jablone. Jablká neobsahujú žiaden tuk a sú bohaté na vlákninu. Taktiež sú výbornými antioxidantmi. Obsahujú vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E,K. Podporujú trávenie a pomáhajú pri snahe schudnúť. Tak šup šup jablko každý deň a vaše telo sa vám odvďačí zdravím a lepšou pamäťou.

            Mgr. Monika Kovaľová

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Tretí novembrový týždeň je Európskym týždňom boja proti drogám, vyhláseným z iniciatívy Európskej únie. Prvýkrát bol tento Európsky týždeň boja proti drogám vyhlásený v roku 1998. Začal sa konať v Grécku a pokračoval vo všetkých členských štátoch. Tento týždeň si už tradične pripomíname rôznymi aktivitami, pri ktorých dávame žiakom do pozornosti  vhodné činnosti pre trávenie voľného času.

            Starším žiakom sa venovali koordinátori vzdelávacieho centra Pôjd. Pripravili si pre nich športové a edukačné aktivity a hravou formou nasmerovali na efektívne trávenie voľného času. Absolvovali tiež zaujímavú, interaktívnu besedu s odborným poradcom pre oblasť závislosti od alkoholu PhDr. Dušanom Kasenčákom.

            Pre žiakov prvého stupňa zorganizovalo CVČ v Spišskej Belej stretnutie pod názvom „Lieky nie sú cukríky“. Deti mali možnosť zábavnou formou, kreslením, spevom rozlíšiť zdraviu prospešné potraviny od tých, ktoré naopak negatívne vplývajú na organizmus človeka.

            Ďakujeme za spoluprácu PhDr. Dušanovi Kasenčákovi, vzdelávaciemu centru Pôjd“ a CVČ v Spišskej Belej a tešíme sa na ďalšiu.


            Mgr. Monika Adamcová

          • Záložka do knihy spája školy

          • Projekt nás tento rok opäť spojila s MŠ a ZŠ Tábor z Českej republiky. Témou tohto roka bola pekná myšlienka, ktorá v sebe ukrýva veľkú pravdu – Môj literárny príbeh čaká na tvoje prečítanie. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, žeby ste sa stali spisovateľom? Ja áno a prišla som na to, že to nie je vôbec jednoduché. Najprv je veľmi dôležité skamarátiť sa s Pani Múzou, ktorá by vám počas písania vkladala do hlavy tie najúžasnejšie myšlienky a dokázali ste ich preniesť na papier tak, aby zaujali aj čitateľa. Museli by ste obetovať svoj voľný čas, pretože napísať príbeh či knihu môže trvať niekoľko dní, mesiacov, ale aj rokov. Počas písania, by vás hnala vopred myšlienka, že sa s vaším jedinečným príbehom podelíte a niekoho vďaka nemu prenesiete do sveta, ktorý vy už dôverne poznáte. Čítajme s radosťou a nezabúdajme na snahu všetkých spisovateľov a spisovateliek, ktorých literárne príbehy čakajú aj na naše prečítanie.

            Mgr. Monika Kovaľová

          • Jesenná výzdoba

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenná výzdoba.

            Tak ako to už býva, leto sa nenávratne skončilo a po dlhých, teplých a slnečných dňoch sa k slovu hlási opäť jeseň. S jej príchodom sa mení celá príroda okolo nás. Jeseň, to nie je len cesta do školy plná opadaného lístia, jesenné prechádzky, iskrivý vzduch či tekvicová výzdoba. Ako plynie čas, ako sa striedajú ročné obdobia aj dni v kalendári. To nás zaujímalo nielen tento mesiac. Rozprávali sa s pani učiteľkami o jeseni – jesennom počasí, o jesenných prácach, o jesenných plodoch. Vedomosti zbierali aj na vychádzkach, naučili sa básničky a vyrábali vlastnoručne jesenné dekorácie – ježkov, veveričky, húseničky, panáčikov z gaštanov, navliekali šípky odtláčali listy a mnoho iných. Výsledku sa veľmi tešili, sú to predsa šikovníci.

            Mgr. Edita Modlová

      • Kontakty

        • Špeciálna základná škola
        • +421 052 45 914 90 +421 052 78 964 15 +421 907 942 256
        • Zimná 21 059 01 Spišská Belá Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje