• VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Termín prázdnin: 23. december 2023 - 7. január 2024

            Začiatok vyučovania po prázdninách: 8. január 2024 (pondelok)

          • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

          • RIADITEĽSTVO ŠPECIÁLNEJ ZÁKLADNEJ ŠKOLY

            NA ZÁKLADE ODPORÚČANÍ RÚVZ V POPRADE A RÚŠS V PREŠOVE,

            Z DôVODU ZHORŠOVANIA EPIDEMIOLOGICKEJ SITUÁCIE

            PRERUŠUJE VYUČOVANIE V DŇOCH  21.12. - 22.12.2023.

          • Vianočné pečenie medovníkov

          • Vianoce sú čas zastavenia, ticha a lásky. Čas, keď sa hluk, ruch, nepokoj a nervozita menia na príjemné ticho. Sú to sviatky pohody a kľudu, ale tiež slávnosti oplývajúcej tajuplnou tradíciou. Aj  my sme si pripomenuli  dávnu tradíciu Vianoc – zdobenie medovníkov. Žiaci ozdobovali medovníky citrónovou polevou. Počúvali  vianočné koledy, vyrábali medovníky s veľkou láskou a vložili do nich kus svojho srdiečka, lebo vedeli, že ich podarujú svojim najbližším. A tak sme sa všetci tešili na prichádzajúce Vianoce.                                                                                                                                                                                                            Mgr. Patrícia Buchtová

          • STOP DROGÁM

          • V rámci koordinátora prevencie drogových závislostí a iných sociálno-patologických javov sme dňa 08.12.2023 privítali na našej škole opäť pani Mgr. Maďarovú z CPP Kežmarok v rámci besedy zameranej na prevenciu. Mladí ľudia chcú vyskúšať všetko, pričom dôsledky sú pre nich až druhoradé. Nevedomosť a neinformovanosť o drogách môžu viesť k závislosti, čo je cesta, z ktorej sa dá už ťažko vrátiť späť. Intervenčné aktivity boli zamerané hlavne na prevenciu drogových závislosti, lebo len informovaním a diskutovaním o tomto probléme vieme predísť neželanému správaniu u mladých ľudí.                                                                                                                                                                                                                                                  Mgr. Edita Modlová

          • Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím

          • Tretí december je pripomienkou ťažkostí, ktorým čelia postihnutí, s akými problémami sa hendikepovaní ľudia stretávajú a v čom môžeme ich životu prospieť aj my. Bežné denné aktivity, ktoré musia prekonávať ľudia s rôznym postihnutím, si žiaci vyskúšali na vlastnej koži. Snažili sa identifikovať slová na základe zníženej počuteľnosti a odčítaním z pier. Využívali sa základné znaky posunkovej reči. Vyskúšali si i úskalia nevidiacich. Pohybovať sa so zaviazanými očami. Uhádnuť, koho majú pri sebe bolo pre mnohých tiež náročné. Podpísať sa ústami alebo nohou so zavretými očami. Namiesto podpisov sa však na plagáte objavovali skôr nečitateľné „hieroglify“.

            Všetci majú plné právo na dôstojný a nezávislý život, pocit potrebnosti, pozornosti a uspokojenia. Prajem teda všetkým, aby sa každý deň stretávali s prejavmi ochoty a pomoci, aby ľudí s dobrým a veľkým srdcom pribúdalo a aby pocit šťastia, pohody a lásky sprevádzal úsmev, dobrá nálada, pevné zdravie a vzájomné porozumenie.

                                                                                                                                  Mgr. Edita Modlová

          • Spolupráca v tíme

          • Spolupráca v tíme” - takúto tému sme si zvolili ako program aktualizačného vzdelávania v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. V utorok 28. novembra navštívila našu školu pani lektorka Mgr. Mária Baltesová z Nadácie pre deti Slovenska. Ako účastníci vzdelávania sme si osvojili princípy efektívnej spolupráce, zadefinovali sme si zodpovednosť jednotlivých aktérov vzdelávacieho procesu. Na praktických príkladoch sme si vyskúšali neodmysliteľnú úlohu každého z nás. Pomenovali sme kompetencie a zodpovednosť asistentov, učiteľov a ostatných členov školského tímu. Nezabudli sme ani na špecifikovanie aktérov vzdelávania širšej komunity školy - zriaďovateľ, rodičia, priatelia školy a nastavenie vzájomnej spolupráce pri podpore rozmanitosti.

                                                                                                                                                   Mgr. Andrea Krauszová

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Tretí novembrový týždeň je Európskym týždňom boja proti drogám. Zámerom bolo zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o zdravom životnom štýle. Triedni učitelia viedli so žiakmi besedy. Na hodinách TSV, ZRT - cvičenie na fit loptách, joga a pod. Zaujímavé aktivity absolvovali žiaci aj  pod vedením koordinátorky Slávky Varšovej zo vzdelávacieho centra Pôjd v Spišskej Belej. Ďalšie aktivity boli spojené s tvorbou plagátov, projektov prirodzenou hravou formou, ktorá rozvíja nielen estetické a výtvarné cítenie žiakov, ale tematicky sa podieľa na formovaní protidrogových postojov. Najlepšie práce sme spolu so žiakmi umiestnili  na chodbe v priestoroch  školy. Boli zaujímavou prezentáciou aktivít v tejto oblasti aj pre ostatných.

            V uvedených aktivitách žiaci prejavili dostatočné vedomosti o negatívnych účinkoch drog na človeka, tak ako aj negatívneho dopadu na spoločnosť. Veríme, že si z uvedených aktivít odniesli cenné informácie, ktoré im pomôžu na ceste životom.

                                                                                                                                                                Mgr. Edita Modlová

             

      • Kontakty

        • Špeciálna základná škola
        • +421 052 45 914 90 +421 052 78 964 15 +421 907 942 256
        • Zimná 21 059 01 Spišská Belá Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje