• Škola priateľská k deťom 2021/2022

          • Škola priateľská k deťom je medzinárodný školský program UNICEF, ktorý motivuje školy uplatňovať „ducha“ Dohovoru o právach dieťaťa a vytvárať v školách atmosféru, ktorá bude ústretová a otvorená voči deťom. Cieľom programu je vytvoriť v školách také prostredie, v ktorom sa každé dieťa cíti bezpečne, dobre, sebaisto a do ktorého chodí s radosťou. Aj naša škola sa každoročne tohto projektu zúčastňuje. Zapája sa do aktivít zameraných na posilnenie priateľstva a vzájomnej pomoci, na predchádzanie pred šikanou a násilnosťami. Unicef sme podporili aj finančnou zbierkou pre MODRÝ GOMBÍK 2022 na pomoc deťom zasiahnutým vojnovými konfliktmi. Ako potvrdenie splnenia aktivít a podmienok  sme boli ocenení titulom „Škola priateľská k deťom 2021/2022“.

            Mgr. Monika Adamcová

          • Záhrada ktorá učí

          • Žiaci zapojení do projektu nadobudli základné pestovateľské zručnosti, osvojili si potrebu pravidelnej starostlivosti o záhradu. Zdokonalili sa v čítaní náčrtov a jednoduchých technických výkresov. Nadobudli základné pestovateľské zručnosti, osvojili si potrebu pravidelnej starostlivosti o záhradu a oboznámili sa s postupom sadenia okrasných a úžitkových rastlín. Prínosom tohto projektu bolo aktívne zapojenie sa žiakov do všetkých pracovných činností.

            Mgr. Monika Adamcová

          • Doprava v kocke

          • Bezpečne na cestách

            Bezpečnosť je každodennou súčasťou nášho života. Aby sa žiaci cítili bezpečne na ceste, zúčastnili sa prednášky s preventistom Okresného riaditeľstva policajného zboru v Starej Ľubovni a mali možnosť získať zručností pri simulácií dopravných situácií na detskom dopravnom ihrisku v Kežmarku. Riešili dopravné situácie, správali sa podľa pravidiel cestnej premávky ako chodec a cyklista.

            Poznávali vodorovné a zvislé dopravné značky, učili sa zodpovednosti pri chôdzi a jazde v cestnej premávke a tiež povinnosti vodiča, riešili rôzne dopravné situácie – križovatky. Následne si precvičovali a upevňovali jazdu na bicykli a na kolobežkách podľa dopravných značiek, prejazd križovatkou riadenou semaformi, jazdu podľa signalizácie vyučujúceho, zvládanie prekážok na ceste a riešenie nepredvídaných situácií.

             

            Žiakom sa aktivity páčili, a veríme, že sa budú na cestách a chodníkoch správať vždy zodpovedne.

                                                                                                                           Mgr. Monika Kovaľová

             

          • 1. jún - Krajina snov, kde je život hrou

          • Krajina snov, kde je život hrou - to je výstižný názov pre tohtoročný Medzinárodný deň detí. Ráno sme sa trochu vyľakali dažďa, no neskôr nás počas dňa prekvapilo príjemné slnečné počasie. Deti v úvode dňa dostali papierové kartičky, kde si zbierali pečiatky na jednotlivých stanovištiach. Aktivity pozostávali napríklad z tvorby vlastného návrhu dizajnu na papierové tričko, urobili sme spoločne cukrovú vatu, zaskákali si v nafukovacom hrade, zahrali bowling, opekali špekáčiky a mnoho ďalších zábavných činností...

          • Nefajči a hraj!

          • 31. máj je od roku 1987 vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku. Cieľom tohto významného dňa je znížiť počet aktívnych aj pasívnych fajčiarov, u ktorých je zvýšené riziko ochorení spôsobených tabakovým dymom, ako aj zvyšovať informovanosť verejnosť o nepriaznivých účinkoch fajčenia na zdravie. Aj v našej škole dúfame, že tabak a cigarety sa pre ďalšiu generáciu nestanú samozrejmosťou, ale naopak, že ich budú považovať za hrozbu pre svoje zdravie a zdravie blízkych. V našej škole sme si tento deň pripomenuli 31.05.2022 stolnotenisovým turnajom bol to už 13. ročník kde si žiaci mohli zasúťažiť a získať za svoje úspechy ceny. Žiaci boli súťaživí a turnaj sa im páčil. Stolnotenisového turnaja sa zúčastnili žiaci: Marek Hangurbadžo, Jozef Badžo z X. A, Štefánia Šibriková , Michal Oračko zo VIII. A,

            Výsledky:
            1. miesto Michal Oračko
            2. miesto Štefánia Šibriková
            3. miesto Marek Hangurbadžo
            4. miesto Jozef Badžo

            Všetkým žiakom gratulujeme! Boli ste skvelí...

          • Beseda: Agresivita a šikana

          • V rámci prevencie drogových závislostí a iných sociálno-patologických javov  sme dňa 25.5.2022 na našej škole privítali pani Mgr. Maďarovú z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Kežmarok.

            Šikanovanie je zneužívanie sily a právomoci, je to forma agresie. Pri šikanovaní ide o úmyselnú snahu získať prevahu nad jednotlivcom alebo viacerými jedincami prostredníctvom ubližovania, vyhrážania, výsmechu alebo zastrašovania. Žiaci sa zábavnou formou oboznámili s prejavmi agresivity a šikany. Dozvedeli sa formy a prejavy šikanovania. Pomocou hry zistili dôvody, prečo sa deti stávajú agresormi a ako na takúto udalosť reagovať. Dotkli sa aj témy kyberšikany, ktorá je v dnešnej dobe veľmi častá.

            O tom, že táto problematika je stále aktuálna, svedčila aj bohatá a plodná diskusia medzi žiakmi, ktorí sa v záverečnej časti besedy dozvedeli aj o právnych dôsledkoch agresivity a šikanovania.  

            Mgr. Monika Adamcová

          • Môj strom

          • V jedno pekné dopoludnie sa žiaci VI. A triedy vybrali na vychádzku do okolia školy...

            V známom teréne pozorovali listnaté a ihličnaté stromy, ktoré rastú v blízkom parku. Poznávanie bolo uskutočnené formou hry zameranej na zmyslové vnímanie – získanie bližšieho kontaktu (ohmatanie kôry stromu, prípadne privoňanie stromu, počúvanie a čerpanie energie). Bola to jabloň „Môj strom“ na ktorej práve dozrievali jablká. Z nazberaných jabĺk sme si pripravili ovocný šalát, ktorý nám veľmi chutil. Rozprávali sme sa o ňom a poznatky zapisovali. Že prečo? Pretože objavujeme svet všetkými našimi zmyslami a ku všetkému pristupujeme priamo. Príroda nám sama ukázala, v akom ,,oblečení,, sa nám predstaví v jednotlivých ročných obdobiach. Na konci školského roka sme informácie spracovali formou jednoduchého projektu. Aj takúto podobu má vyučovanie na našej škole a je ňou práve zážitková pedagogika.

            Mgr. Modlová

      • Kontakty

        • Špeciálna základná škola
        • +421 052 45 914 90 +421 052 78 964 15 +421 907 942 256
        • Zimná 21 059 01 Spišská Belá Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje