• Medzinárodný deň detí

          • Deň detí je zaužívaným dňom plným hier, súťaží a sladkostí. Učitelia si spoločne so žiakmi vytvorili kreatívne a zábavné aktivity. Dnes sa nikto nesmel nudiť - práve naopak. Všetci sme sa zabávali, sledovali sme rozprávky, hrali spoločenské hry či opekali na školskom dvore.

          • Oznam zákonným zástupcom, sprevádzajúcim osobám a žiakom

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby, nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom.

            Zákonný zástupca

            • zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky,
            • predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy zdravotný dotazník a vyhlásenie alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni  písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti - o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie,
            • informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy v prípade podozrenia alebo potvrdenia ochorenia na COVID-19.
          • Týždeň hlasného čítania

          • Jedna ľudová múdrosť vyjadruje, že ak je niekto v niečom remeselne zručný, tak si môže byť istý, že bude mať zaistenú budúcnosť. Preto sme sa počas Týždňa hlasného čítania tento školský rok venovali známemu porekadlu: „Remeslo má zlaté dno“. 

            Každé remeslo má pre spoločnosť svoj význam. Každé je dôležité. Priblížiť žiakom poznatky o dôležitosti remeselnej práce, bolo hlavným cieľom tejto akcie. Ich učitelia im celý týždeň prezentovali svet remesiel a prácu dospelých, prostredníctvom krátkych príbehov a zaujímavých aktivít.

          • Letná škola 2021

          • Oznamuje zákonným zástupcom, že je možné zapojiť žiakov do projektu s názvom „Letná škola na základnej škole v školskom roku 2020/2021“.

            Zámerom Letnej školy je poskytnúť žiakom základných škôl možnosť na získanie alebo upevnenie vedomostí, zručností a spôsobilostí, ktoré si nedostatočne osvojili počas školského roka 2020/2021. Letná škola neprebieha vo forme klasického vyučovania, ale jej primárnym cieľom napriek tomu ostáva vzdelávanie a rozvoj kompetencií žiakov.

            Informovaný súhlas zákonného zástupcu tvorí prílohu tohto oznamu:

          • Svetový deň vody

          • 22. marca si celý svet pripomína Svetový deň vody od roku 1992.

            V tento Svetový deň vody mali žiaci našej školy pripravené  aktivity na podporu informovanosti o nenahraditeľnom význame vody. Náš deň začal v triedach piesňami, rozprávkami a prezentáciami o vode, vďaka ktorým žiaci získali nové informácie o význame vody pre život, prečo a ako chrániť vodu v každodennom živote, ako vodou šetriť. Získané vedomosti si mohli overiť hravými aktivitami, plnením úloh na pracovných listoch. Na ďalšej vyučovacej  hodine sa venovali projektom, kresbám, maľbám na tému ,,Voda“. 

            Deň sa nám vydaril. Uvedomili sme si, že aj keď sa nám voda zdá taká obyčajná, predsa je vzácna, lebo bez nej by nebol život.

            Mgr. Ľubomíra Dravecká

          • Letné prázdniny

          • Prajeme Vám krásne leto, plné oddychu a slnenčných dní. 

            Letné prázdniny: 1. júl (streda) až 31. august 2020 (pondelok).

            Vyučovanie sa začne 2. septembra 2020 (streda).

          • Záložka do knihy spája školy

          • „Knihy nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, výborne si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života. A to je časť dôvodov, prečo začať čítať knihy.“

            11. ročník česko-slovenského projektu   Záložka do knihy spája školy: Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básní alebo v próze, sa realizoval aktivitami na podporu čítania – hodiny hlasného čítania, besedy o prečítaných knihách, návštevy školskej knižnice a samozrejme výrobou záložiek. Aj tento rok žiaci pod vedením pedagógov vyrábali záložky do kníh pre žiakov z  partnerskej školy MŠ a ZŠ Tábor v Českej republike. 

            Mgr. Monika Kovaľová

          • Jarné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že v termíne od 22.2.2021 do 26.2.2021 majú žiaci jarné prázdniny. Počas prázdnin dištančná výučba neprebieha.

          • 16. október - Týždeň ovocia a zeleniny – vitamíny každý deň

          • Zdravá výživa predstavuje zdravý životný štýl. Spôsob života a stravovania rozhoduje o našom zdraví či chorobe. Problematike zdravého stravovania sa pedagógovia spolu so žiakmi venovali rôznymi aktivitami.

            Na hodinách pracovného vyučovania pripravovali chutné ovocné, zeleninové šaláty a misy. Do desiatových balíčkov bolo žiakom pridané ovocie.  Na výtvarnej výchove rôznymi technikami stvárňovali ovocie a zeleninu, výtvarné práce boli vystavené v interiéri školy.Plagát z výstavy je pre nás odkazom – Zdravie máme vo svojich rukách.

            Zdravá výživa a zdravý životný štýl bude aj naďalej súčasťou edukačného procesu v priebehu školského roka.

          • Čaro jesene za bránami našej školy

          • Do galérie Čaro jesene za bránami našej školy boli pridané fotografie.

            Najfarebnejšie ročné obdobie skrášľuje nielen prírodu, ale ja priestory školy. Na vychádzkach sme si  všímali, aké zmeny nastali v prírode. Nazbierali  sme plody jesene a  nádherne sfarbené opadané lístie ktoré sme  priniesli do triedy. Všetci sme usilovne pracovali.

            Jeseň pani bohatá, farby listy do zlata, aj takýto názov by sme mohli dať jesennej výstave v priestoroch  interiéru chodby. Výstave, ale aj výzdobe v triedach veľkou mierou pomohli šikovné ruky našich žiakov pod dohľadom tvorivých pani učiteliek. Nechýbala tvorivosť, fantázia a tak vznikli krásne dekorácie. Nechýbala ani pekná básnička a samozrejme dobrá nálada. Prajeme krásnu jeseň.

                                                                                                                                                                   Mgr. Modlová

             

          • Plody našej záhrady

          • Do galérie Plody našej záhrady boli pridané fotografie.

            September sa každoročne spája nielen so začiatkom školského roka, ale aj s množstvom práce v školskej záhrade. V období mimoriadnej situácie od 16. 3. 2020 do 30. 6. 2020 z dôvodu šírenia nákazy COVID-19 bolo prerušené vyučovanie, žiaci zostali doma. Záhrada neostala opustená, učitelia nezaháľali a v školskej záhrade urobili všetko potrebné, aj keď im chýbali žiaci. Po návrate do škôl mali všetci plné ruky práce – vyplieť záhony, polievať, až po finálny zber. Nastal čas zberu a z časti pozberanej úrody sme urobili v priestoroch školy výstavu. Oboznámili sme sa s informáciami o dôležitosti konzumácie ovocia a zeleniny, vitamínoch v nich, zdravom stravovaní. Práca na školskom pozemku je zdraviu prospešná, zážitková a relaxačná činnosť. Prináša žiakom aktívny pohyb spojený s pobytom na čerstvom vzduchu. Rôzne druhy zeleniny a ovocia nás lákajú svojou vôňou i farbou. Pri pohľade na všetky tieto zdravé dobroty sa nám veru riadne zbiehajú slinky a len ťažko odolávame, aby sme sa do nich hneď s chuťou nezahryzli. Všetci sa tešíme z vykonanej práce a dobrej úrody.

                                                                                                                                            Mgr. Modlová, Mgr. Černáková

          • Korona očami detí

          • Aj žiaci našej školy sa v obmedzenom počte vrátili do školských lavíc a zaspomínali si na „korona-čas“ strávený doma. Vo svojich kresbách zachytili vnímanie okolitého, zmeneného sveta. Preniesli do nich svoje pocity a emócie, svoj pohľad na to čo sa okolo nich deje.

          • Záhrada - oáza pokoja a pohody

          • Pracovné vyučovanie je pre našich žiakov najdôležitejším rehabilitačným predmetom, ktorý od najnižšieho ročníka systematicky ovplyvňuje rozvoj ich motoriky a zvyšuje ich rozumovú úroveň. U žiakov sa vytvára kladný vzťah k práci a plní základnú prípravu na vykonávanie ich budúceho povolania. Okrem pracovných zručností sa žiaci učia aj citlivo pristupovať k prírode a chápať význam ochrany prírody.

          • Škola priateľská k deťom 2019/2020

          • Program Škola priateľská k deťom je postavený na myšlienke Dohovoru o právach dieťaťa. Pomocou stanovených kritérií vzdeláva a vychováva k uplatňovaniu práv dieťaťa celé kolektívy škôl - deti, pedagógov aj rodičov, pričom podstatným prvkom je participácia detí na chode školy. Cieľom programu je vytvoriť v školách také prostredie, v ktorom sa každé dieťa cíti bezpečne, sebaisto, a do ktorého chodí s radosťou. Výchova k ľudským právam je stabilnou súčasťou Školského vzdelávacieho programu, učebných osnov a tematických výchovno-vzdelávacích plánov jednotlivých vyučovacích predmetov. V škole máme viacero násteniek, ktoré prezentujú Dohovor o právach detí, práva detí, prácu školy pre UNICEF, prácu ŽP, ocenenia a Linku detskej istoty s aktuálnym telefónnym číslom.
             
            Slovenský výbor pre UNICEF aj v tomto školskom roku 2019/2020 udelil našej škole za splnenie kritérií titul „Škola priateľská k deťom“.

          • Priebežne aktualizovaný oznam:

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v súlade s opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR č. OLP/4204/2020 z 22. 5. 2020

            s účinnosťou od 1. júna 2020 obnovuje školské vyučovanie:

            v špeciálnej základnej škole pre žiakov prípravného ročníka, 1. – 10. ročníka.

             

             

            Zákonný zástupca žiaka v ŠZŠ:

            • zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri odchode žiaka zo školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk),
            • zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky / pre žiakov zo sociálne-znevýhodneného prostredia zabezpečí spomínanú ochranu škola./,
            • dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky do konca školského roku 2019/2020.
            • predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do  školyv trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (príloha č. 1),
            • v prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            Príloha č.1 Vyhlásenie o zdravotnom stave dieťaťa/žiaka

    • Kontakty

      • Špeciálna základná škola
      • +421 052 45 914 90 +421 052 78 964 15 +421 907 942 256
      • Zimná 21 059 01 Spišská Belá Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje