• 1. jún - Krajina snov, kde je život hrou

          • Krajina snov, kde je život hrou - to je výstižný názov pre tohtoročný Medzinárodný deň detí. Ráno sme sa trochu vyľakali dažďa, no neskôr nás počas dňa prekvapilo príjemné slnečné počasie. Deti v úvode dňa dostali papierové kartičky, kde si zbierali pečiatky na jednotlivých stanovištiach. Aktivity pozostávali napríklad z tvorby vlastného návrhu dizajnu na papierové tričko, urobili sme spoločne cukrovú vatu, zaskákali si v nafukovacom hrade, zahrali bowling, opekali špekáčiky a mnoho ďalších zábavných činností...

          • Nefajči a hraj!

          • 31. máj je od roku 1987 vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku. Cieľom tohto významného dňa je znížiť počet aktívnych aj pasívnych fajčiarov, u ktorých je zvýšené riziko ochorení spôsobených tabakovým dymom, ako aj zvyšovať informovanosť verejnosť o nepriaznivých účinkoch fajčenia na zdravie. Aj v našej škole dúfame, že tabak a cigarety sa pre ďalšiu generáciu nestanú samozrejmosťou, ale naopak, že ich budú považovať za hrozbu pre svoje zdravie a zdravie blízkych. V našej škole sme si tento deň pripomenuli 31.05.2022 stolnotenisovým turnajom bol to už 13. ročník kde si žiaci mohli zasúťažiť a získať za svoje úspechy ceny. Žiaci boli súťaživí a turnaj sa im páčil. Stolnotenisového turnaja sa zúčastnili žiaci: Marek Hangurbadžo, Jozef Badžo z X. A, Štefánia Šibriková , Michal Oračko zo VIII. A,

            Výsledky:
            1. miesto Michal Oračko
            2. miesto Štefánia Šibriková
            3. miesto Marek Hangurbadžo
            4. miesto Jozef Badžo

            Všetkým žiakom gratulujeme! Boli ste skvelí...

          • Beseda: Agresivita a šikana

          • V rámci prevencie drogových závislostí a iných sociálno-patologických javov  sme dňa 25.5.2022 na našej škole privítali pani Mgr. Maďarovú z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Kežmarok.

            Šikanovanie je zneužívanie sily a právomoci, je to forma agresie. Pri šikanovaní ide o úmyselnú snahu získať prevahu nad jednotlivcom alebo viacerými jedincami prostredníctvom ubližovania, vyhrážania, výsmechu alebo zastrašovania. Žiaci sa zábavnou formou oboznámili s prejavmi agresivity a šikany. Dozvedeli sa formy a prejavy šikanovania. Pomocou hry zistili dôvody, prečo sa deti stávajú agresormi a ako na takúto udalosť reagovať. Dotkli sa aj témy kyberšikany, ktorá je v dnešnej dobe veľmi častá.

            O tom, že táto problematika je stále aktuálna, svedčila aj bohatá a plodná diskusia medzi žiakmi, ktorí sa v záverečnej časti besedy dozvedeli aj o právnych dôsledkoch agresivity a šikanovania.  

            Mgr. Monika Adamcová

          • Môj strom

          • V jedno pekné dopoludnie sa žiaci VI. A triedy vybrali na vychádzku do okolia školy...

            V známom teréne pozorovali listnaté a ihličnaté stromy, ktoré rastú v blízkom parku. Poznávanie bolo uskutočnené formou hry zameranej na zmyslové vnímanie – získanie bližšieho kontaktu (ohmatanie kôry stromu, prípadne privoňanie stromu, počúvanie a čerpanie energie). Bola to jabloň „Môj strom“ na ktorej práve dozrievali jablká. Z nazberaných jabĺk sme si pripravili ovocný šalát, ktorý nám veľmi chutil. Rozprávali sme sa o ňom a poznatky zapisovali. Že prečo? Pretože objavujeme svet všetkými našimi zmyslami a ku všetkému pristupujeme priamo. Príroda nám sama ukázala, v akom ,,oblečení,, sa nám predstaví v jednotlivých ročných obdobiach. Na konci školského roka sme informácie spracovali formou jednoduchého projektu. Aj takúto podobu má vyučovanie na našej škole a je ňou práve zážitková pedagogika.

            Mgr. Modlová

          • Riaditeľské voľno

          • Dňa 27. 05. 2022 (piatok) riaditeľka školy udeľuje na základe § 150 ods. 5 školského zákona riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov – dezinsekcia priestorov školy.


            Riaditeľské voľno budú mať LEN ŽIACI NAVŠTEVUJÚCI budovu na ulici Zimná 21, Spišská Belá a elokované pracovisko, Štefánikova 40, Spišská Belá (pošta). Ostatní žiaci sa vyučovania ZÚČASTNIA.  Riadne vyučovanie sa začne 30. 05. 2022 (pondelok).

          • SNOEZELEN- ZAŽI SVOJE ZMYSLY

          • Aj naša škola sa pripojila ku školám, ktoré využívajú prvky metódy SNOEZELEN vo výchovno-vzdelávacom systéme. Vďaka OZ Zlatá rybka, ktorá získava prostriedky od svojich podporovateľov a z poukázania 2% daní z príjmu sme mohli túto metódu v sume 2 276 € priniesť aj pre našich žiakov a v školskom roku 2021/2022 prvky tejto metódy využívať ako formu terapie, ale aj ako podporný pedagogický prístup.  

            Výnimočnosť metódy Snoezelen je v podpore vývoja, zlepšenie komunikácie, v pozitívnych zmenách správania pomocou vybraných, presne cielených zmyslových podnetov. Svetelné a zvukové prvky, vôňa a hudba pôsobia celobytostne, uvoľňujúco a stimulujúco. Táto cielene vytvorená ponuka zmyslových podnetov riadi a usmerňuje stimuláciu, prebúdza pozornosť, vyvoláva spomienky, vplýva na vzťahy, zbavuje strachu a evokuje pocit istoty a bezpečia. To všetko prispieva k ich zaradeniu do života a spoločnosti v tej najväčšej možnej miere, v závislosti od ich postihnutia.

            V spolupráci s OZ Zlatá rybka sme cez projekt  SVET NÁM LEŽÍ PRI NOHÁCH mohli realizovať aj zakúpenie podlahy Funtronic v sume 2 989 €,  ktorá je doplnkovým prvkom nielen pre metódu SNOEZELEN, ale aj ako  moderný nástroj, ktorý podporuje detské vzdelávanie formou zobrazovania terapií a multimediálnych hier na podlahu.

            Ďakujeme všetkým našim podporovateľom, že svojím záujmom o nás prispievajú k vybudovaniu školy, do ktorej žiaci radi chodia.

            Mgr. Monika Adamcová

          • Jesenná výzdoba

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenná výzdoba.

            Tak ako to už býva, leto sa nenávratne skončilo a po dlhých, teplých a slnečných dňoch sa k slovu hlási opäť jeseň. S jej príchodom sa mení celá príroda okolo nás. Jeseň, to nie je len cesta do školy plná opadaného lístia, jesenné prechádzky, iskrivý vzduch či tekvicová výzdoba. Ako plynie čas, ako sa striedajú ročné obdobia aj dni v kalendári. To nás zaujímalo nielen tento mesiac. Rozprávali sa s pani učiteľkami o jeseni – jesennom počasí, o jesenných prácach, o jesenných plodoch. Vedomosti zbierali aj na vychádzkach, naučili sa básničky a vyrábali vlastnoručne jesenné dekorácie – ježkov, veveričky, húseničky, panáčikov z gaštanov, navliekali šípky odtláčali listy a mnoho iných. Výsledku sa veľmi tešili, sú to predsa šikovníci.

            Mgr. Edita Modlová

          • Spievanky 2022 v Spišských Vlachoch

          • Dňa 5.5.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili krajskej speváckej súťaže v ľudovom speve - Spievanky 2022 v Spišských Vlachoch. Súťaž bola určená žiakom špeciálnych základných škôl.

            Za našu školu sa zúčastnili žiaci:

            Marek Hangurbadžo 

            Vladimír Hangurbadžo

            Franko Polhoš

            Zámerom súťaže bolo motivovať žiakov k spevu a hudbe ako takej. Žiaci súťažili v troch kategóriách - mladší žiaci, starší žiaci a variant B. 

            Náš žiak Vladimír Hangurbadžo z III.A si nakoniec odniesol 1. miesto  v kategórii mladší žiaci s pesničkou „Z brezového dreva voda kvapká“. Srdečne blahoželáme. Napriek krásnemu umiestneniu víťazmi boli nakoniec všetci, ktorí sa tejto zaujímavej akcie zúčastnili.

          • Vernisáž a aukcia keramických úžitkových objektov a výtvarných diel v Galérii u sediaceho anjela v Kežmarku

          • Špeciálna základná škola v Spišskej Belej v spolupráci s OZ Zlatá rybka a mestom Spišská Belá, realizovala 12. ročník vernisáže a aukcie keramických úžitkových objektov a výtvarných diel k projektu Život ako každodenný sviatok. Vernisáž sa realizovala 29. apríla 2022 pod ochrannými krídlami Galérie u sediaceho anjela v Kežmarku. 

            Úmyslom piatkového večera bolo spojiť všetkých, ktorí veríme, že stratený môže byť každý deň, ak ho zabudneme vydláždiť aspoň jedným dobrým úmyslom – tento deň to bola pomoc deťom so zdravotným znevýhodnením. Podľa sumy, ktorá bola na vernisáži vyzbieraná, môžeme povedať s istotou, že takýchto ľudí je tu stále veľa. Konečná suma prevyšovala neskutočných 4750 eur! Chceli by sme sa preto poďakovať všetkým, ktorí na vernisáž prijali pozvanie, lebo bez nich by táto dobročinná aukcia nemala zmysel. 

             

            Zamestnanci a vedenie Špeciálnej základnej školy, Zimná 21, Spišská Belá.

          • Detský fond OSN

          • Naša škola už niekoľko rokov cez program Škola priateľská k deťom spolupracuje a podieľa sa na aktivitách organizácie UNICEF. Detský fond OSN (UNICEF) je celosvetová organizácia, ktorá sa zameriava na dlhodobú a systematickú pomoc deťom. Založený bol 11. decembra 1946 na prvom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN ako Medzinárodný fond OSN pre naliehavú pomoc deťom (United Nations International Children’s Emergency Fund, UNICEF).

            Veľkým pomocníkom pre činnosť UNICEF je Dohovor o právach dieťaťa, ktorý bol prijatý Valným zhromaždením OSN 20. novembra 1989. Tento dohovor je prvým záväzným medzinárodnoprávnym dokumentom, ktorý komplexne upravuje práva dieťaťa. UNICEF sídli v New Yorku. V súčasnosti má svoje zastúpenie fond vo viac ako 190 krajinách a teritóriách sveta, pričom v 158 z nich priamo realizuje svoje programy pomoci deťom. V 36 vyspelých krajinách, vrátane Slovenskej republiky, existujú takzvané národné výbory pre UNICEF, ktoré majú za úlohu popularizáciu práv detí a získavanie finančných prostriedkov pre aktivity fondu v rozvojových krajinách.

            75. výročiu založenia UNICEF bola vydaná zaujímavá elektronická kniha, ktorú si viete pozrieť cez link:, 

            https://www.unicef.sk/upload/files/publikacie/eBook_2021.pdf?utm_source=web&utm_medium=link&utm_campaign=ekniha&utm_id=eKniha

          • Veľkonočné prázdniny

          • V termíne od 14. 4. 2022 do 19. 04. 2022 budú veľkonočné prázdniny. Nástup do školy po prázdninách je dňa 20. 04. 2022. Upozorňujeme rodičov, že pri návrate dieťaťa do školy po prázdninách je potrebné vyplniť vyhlásenie o bezpríznakovosti.

            Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov Vám želá vedenie a kolektív školy.

          • Po stopách divej zveri - sokoliari - zážitkové vyučovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Po stopách divej zveri - sokoliari - zážitkové vyučovanie.

            “ Nie je nič krajšie ako kráčať lesom, kde ti nad hlavou lieta sokoliarsky dravec, s ktorým si spojený iba silou svojho ducha.”

            Slovenské sokoliarstvo bolo 14. decembra 2021 zapísané do zoznamu žijúceho dedičstva UNESCO. V piatok 22. 04. 2022 bolo pre žiakov školy pripravené zážitkové vyučovanie – Sokoliari. Vyučovanie prebiehalo ako súčasť čiastkovej úlohy „Po stopách divej zveri“ z  projektu Zdravie v školách. Žiakom sa venovali Sokoliari Majstra VAGANA zo Starej Ľubovne, pod vedením Mgr. Veroniky Pacoltovej. Sokoliari hravou formou pripomenuli čo tvorí les, žiaci si zopakovali nadobudnuté vedomosti o zvieratách, ktoré získali v rámci aktivít „Po stopách divej zveri“. Žiaci videli kožušiny z líšky, jazveca, parohy z jeleňa, daniela... Sokoliari oboznámili žiakov s viacerými druhmi vtákov, predviedli prácu s vtákmi a ukážky poslušnosti vtákov pri prelete. Mali možnosť vidieť Plamienku driemavú, Sokola pestrého, Výra afrického, Sokola myšiara. Priblížili žiakom význam práce sokoliarov – starostlivosť o poľnohospodárske plodiny, ako napríklad starostlivosť o vinič pred ničením škodcami, zabezpečenie letísk, pred vletením iných vtákov do kokpitu lietadla (sokoliarska služba je súčasťou každého väčšieho letiska vo svete), ochrana kultúrnych pamiatok i miest pred enormným rozšírením vtákov, ktoré znečisťujú predmety ochrany. Okrem toho vysvetlili sokoliari ako zabezpečujú ochranu dravcov v prírode, ich biotopov a hniezdnych stanovíšť, odchov dravcov a starostlivosť o handicapované dravce. Žiaci boli počas zážitkového vyučovania pozorní, výklad ich zaujal a na záver mohli pohladkať Plamienku.

          • Deň s hasičmi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň s hasičmi.

            „Hasič v akcii sa vždy objavuje tam, odkiaľ pre nebezpečenstvo všetci odchádzajú, aby s chladnokrvnosťou, odvahou a nasadením vlastného života zachránil čo sa dá a lokalizoval nebezpečenstvo.“ 

                Ing. Augustín Weis

            Žiaci Špeciálnej základnej školy v Spišskej Belej sa v stredu, 30. 03. 2022 zúčastnili Dňa s hasičmi v hasičskom areáli v Strážkach.  Akcie sa zúčastnilo 62 žiakov a 14 pedagógov. Zámerom akcie bolo preventívne pôsobiť na žiakov, aby nevypaľovali trávu, bezpečne zaobchádzali s ohňom, porozumeli významu ochrany prírody, lebo pri vypaľovaní trávy dochádza k narušeniu ekosystému, úhynu živočíchov a často k ohrozeniu zdravia. Jarné mesiace sú z pohľadu požiarovosti najrizikovejšie, nakoľko dochádza k vypaľovaniu tráv, lúk a s nimi súvisiacimi lesnými požiarmi. Každoročne požiarovosť narastá a stúpajú škody. Najmä v okolí marginalizovaných rómskych komunít býva vysoké množstvo takýchto požiarov. Žiaci mali možnosť stať sa na chvíľu hasičmi, vyskúšať si, aké náročné je hasenie pomocou hasiacich vakov, prezreli si hasičskú techniku, previezli sa v hasičskom aute, vyskúšali  si súčasti hasičskej výstroje a výzbroje. Žiakom sa venovali hasiči mesta Spišská Belá – Kamil Svitana, Matúš Dlubač, Patrik Pitoňák, Oliver Želonka. 

            Deň s hasičmi si užili aj žiaci elokovaného pracoviska Špeciálnej základnej školy v Ľubici.  8 žiakov a 3 pedagógovia si pod vedením hasičov z Ľubice – Daniel Gnebus a Ján Andráš, vyskúšali hasičskú výstroj a výzbroj, prezreli si hasičskú zbrojnicu a na záver sa za odmenu previezli na hasičskom aute čo bol pre nich nezabudnuteľný zážitok. 

             

            PaedDr. Ján Klein, 

                 koordinátor pre environmentálnu výchovu ŠZŠ Spišská Belá

          • Slávnostná akadémia belianskych pedagógov

          • Spoločne s našou kolegyňou Mgr. Andreou Krauszovou sa tešíme z jej ocenenia, ktoré obdržala v priebehu Slávnostnej akdémie belianskych pedagógov za jej kreatívnu, zodpovednú a trpezlivú prácu so žiakmi a taktiež aktívny profesijný rozvoj vo svojej pedagogickej činnosti. Ocenenie jej odovzdal primátor mesta Spišská Belá Jozef Kuna.

            Gratulujeme Aďka! ❤️

          • Metodický deň – Hlina nás spája

          • Dňa 24. 03. 2022 (štvrtok) riaditeľka školy udeľuje na základe §150 ods. 5 školského zákona riaditeľské voľno z dôvodu realizácie metodického dňa - Hlina nás spája. Riadne vyučovanie bude pokračovať 25. 03. 2022 (piatok).

          • Kaštieľ Strážky a jeho nekonečné tajomstvá

          • Žiaci VI.A a IX.A triedy sa zúčastnili tvorivých dielni pod vedením lektorov SNG Kaštieľ Strážky s názvom "Vy...bod...kuj...me...sa"Aktivity vo workshope boli zamerané na rozvoj tvorivosti, estetického cítenia a zručností v priamom kontakte s umeleckými dielami, prebudenie záujmu o umenie cez vlastnú výtvarnú tvorbu.

            Venovali sa perforovanej kresbe, vďaka ktorej sa naučili vnímať priestor. Kresbu preskúmali nielen zrakom, ale aj hmatom. Končekmi prstov vnímali ostré hrbolčeky papiera a snažili sa vyjadriť svoje pocity. Pri kreslení bola potrebná aj súhra základných mozgových funkcií a  motoriky, koordinácia oči a rúk.  

            Mgr. Edita Modlová

          • Stretnutie so slovenskými hitmi

          • Posedenie s úspešným slovenským textárom Vladom Krauszom

            …tak ako vlastne vzniká hit? 

            A nielen to sa mali možnosť opýtať sa žiaci ŠZŠ Zimná 21 v Spišskej Belej, keď nás vo štvrtok 3. marca 2022 navštívil najúspešnejší textár populárnych piesní, hudobník, výtvarník, skladateľ…ale predovšetkým človek s veľkým srdcom Vlado Krausz!

            Deti sa dozvedeli ako prebieha proces tvorby piesne, v čom spočíva práca textára, ako autor tvorí a veľa veľmi zaujímavých vecí z oblasti umeleckej tvorby autora. Na záver príjemného posedenia nám Vlado zaspieval pieseň, ktorú vytvoril a venoval našej škole. Ďakujeme a veríme, že sa niekedy opäť stretneme pri takomto milom posedení.

    • Kontakty

      • Špeciálna základná škola
      • +421 052 45 914 90 +421 052 78 964 15 +421 907 942 256
      • Zimná 21 059 01 Spišská Belá Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje